Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Τρένο της άνοιξης, της αφήγησης, της ελπίδας και της ζωής.....


Ο Μάης έβαλε το ποδάρι του χτες στη ζωή μας. Θα μας δώσει άραγε εκείνο το βάλσαμο που έχουμε ανάγκη  με τα χρώματά του, τις ευωδιές και τις μουσικές του; Νομίζω πως ναι, γιατί όλα είναι μέσα στα εσωτερικά μας ταξίδια. Αρκεί να τα αφηγηθούμε και να τα μοιραστούμε.
Αυτή την άνοιξη στη μικρή μας πόλη κλείνουμε και ανοίγουμε κύκλους. Προσδοκώντας ανανέωση, αλλαγή, πρόοδο, νέους ορίζοντες, ταξίδια στο χώρο και μέσα μας.
Άνοιξη 2014, Μάιος
Όλα άρχισαν στον κοινωνικό χώρο Σβούρα, στη Σίνα 37.Δημιουργήθηκε μια ομάδα διερεύνησης της αφηγηματικής τέχνης, ένα εργαστήρι που έβαλε αρκετούς από εμάς  σε ένα γρήγορο τρένο. Ταξιδέψαμε σε χώρες μακρινές, στα σπίτια των δράκων, στις λίμνες με τις φεγγαρόπετρες, στα βασίλεια των βυθών, ακούσαμε θρύλους, ακούσαμε το σώμα μας και την ψυχή μας. Μηχανοδηγός και μηχανή μαζί ο φίλος μας ο Γιώργος Ιωάννου που είχε κάνει μεγάλα ταξίδια στην προφορικότητα μέχρι τα βάθη του Ομήρου.
Και να που η ζωή μας, τα βιώματά μας ξεχύθηκαν, λύθηκαν και έφτιαξαν ιστορίες, απορίες και δεσμούς. Γνωριστήκαμε μεταξύ μας, δώσαμε, πήραμε, ανταλλάξαμε, αγαπηθήκαμε, αποχωριστήκαμε. Γνωρίσαμε ανθρώπους που ήρθαν στην αυλή της Σβούρας να μας πουν τις δικές τους ιστορίες, αφηγητές, παραμυθάδες, μυημένους και μη. Ο καθένας μας διάλεξε το ταξίδι που ήθελε να κάνει ή ίσως τον διάλεξε το  ταξίδι του

Από αριστερά : Μελίνα Ηλικίδου, Μαρία Σόφτση, Françoise Diep, Kamel Guennoun, Μάγια Φουριώτη, Στέλιος Πελασγός
Φθινόπωρο 2014
Στο ίδιο γρήγορο τρένο του καλοκαιριού, με οδηγό ένα όνειρο, βρίσκομαι στο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου. Συμμετέχω στο διαγωνισμό αφήγησης που διοργάνωσε το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με μια  βιωματική ιστορία. Αναπάντεχα μοιράζομαι το πρώτο βραβείο με ένα 17χρονο κορίτσι. Συναντιέμαι  με τον Στέλιο Πελασγό και δύο σπουδαίους Γάλλους αφηγητές την Françoise Diep και τον Kamel Guennoun. Εμπειρία ανεκτίμητη. Αρχίζω να παρακολουθώ τα σεμινάρια του Στέλιου Πελασγού στην Αθήνα. Το τρένο τρέχει ....

Χειμώνας 2014-2015

Η μαθητεία στην αφήγηση είναι υπόθεση ψυχής και επιστροφής στο παρελθόν. Μέσα από τους μύθους, τα παραμύθια και τις ιστορίες ξετυλίγεται το κουβάρι της ζωής σου.Άλλοτε αντέχεις, άλλοτε διαλύεσαι. Η τέχνη αυτή είναι πάντα εκεί για να σε στηρίζει. Και συνεχίζεις...

Άνοιξη 2015, Μάιος

Ο κύκλος του εργαστηρίου αφήγησης στη Σβούρα έκλεισε.'Έμεινε το κόκκινο κουβάρι που μας ένωσε. Το κρατάμε για τα δύσκολα και τα καινούργια. Για τα όνειρα και τα μελλούμενα. Ανοίγει  νέος κύκλος. Αυτός της συν-εργασίας. Με όσους πήραν κάποτε ένα γρήγορο τρένο και νίκησαν τους δράκους που κατοικούσαν μέσα τους.
Σήμερα έρχεται στην Κόρινθο ένας μεγάλος αφηγητής και δάσκαλος: Ο Jihad Darwiche.
Μας επισκέπτεται στα πλαίσια της περιοδείας του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης που άρχισε στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2014 και ολοκληρώνεται  αυτό το μήνα, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Στέλιο Πελασγό.
Δημιουργία του Βασίλη Ιωάννου
Αλλάζοντας βήματα ανάμεσα στο δέος και την αγωνία θα τον υποδεχτώ τηρώντας τις καταβολές της ελληνικής φιλοξενίας. Με ακόμα περισσότερο δέος θα επιχειρήσω να μεταφέρω στη γλώσσα μας τις ιστορίες που κουβαλά από την μαρτυρική του πατρίδα, το Λίβανο, και τη γενέτειρά του, την Αρχαία Σιδώνα.Ξέρω πως θα με πάρει μαζί του στις Χίλιες και μια Νύχτες του.

Το γρήγορο τρένο που με ταξίδεψε μέχρι εδώ μπήκε στον παλιό και ένδοξο σταθμό της Κορίνθου.
Δώστε το χέρι σας, ανεβείτε....προλαβαίνετε.
Είναι γεμάτο με όνειρα, αλήθειες, ελπίδες, συναισθήματα, ζωή που κυλάει, αναμνήσεις, εικόνες.
Οι συνταξιδιώτες  του εργαστηρίου αφήγησης όλα τα φώτα του και οι μηχανές του.
Ακούστε σφυρίζει.....
Επιβίβαση
Την Κυριακή 3/5/2015
στο Καφέ Fin  στη δημοτική αγορά Κορίνθου  στις 8:30μμ
Τη Δευτέρα 4/5/2015
στον Πολιτιστικό Χώρο το Ηλιοσκαλοπάτι Απ. Παύλου 44 στις 8:30μμ










Δεν υπάρχουν σχόλια: