Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

'Οχι, κύριε Τατούλη,οι κλοπές στο Κάστρο δεν γίνονται από Ρομά

Διάβασα  ως αποδέκτης αλληλογραφίας το Δελτίο του Περιφερειάρχη κ.Τατούλη που αναφέρει επί λέξει:


                

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τρίπολη, 28/12/2012
 
 
 
Ταχ. Δ/νση: Πλ. Εθν. Μακαρίου
Ταχ. κώδικας: Τ.Κ. 22100-Τρίπολη
Τηλέφωνο/ Fax: 2713-601191 / 601173
Ιστοσελίδα: http://ppel.gov.gr
 
 
 
 
 

Θέμα: Πέτρος Τατούλης: Έδωσα εντολή να διαλυθούν όλοι οι καταυλισμοί των ΡΟΜΑ στην Πελοπόννησο

 

 

Ζήτησα από τον Αρχηγό της αστυνομίας στην Πελοπόννησο να διαλυθούν όλοι οι υφιστάμενοι καταυλισμοί των ΡΟΜΑ στην Πελοπόννησο ξεκαθάρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφερόμενος στα φαινόμενα λεηλασίας που παρατηρούνται. Διαφορετικά συνέχισε ο Πέτρος Τατούλης, η Περιφέρεια θα λάβει πολιτικές αποφάσεις αντιμέτρων στην κυβέρνηση εφόσον δεν ληφθούν οι αναγκαίες ενέργειες.

 

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει στην Τρίπολη η διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος και η σύγκλιση διανθούς επιτροπής για την δημιουργία προγραμμάτων επανένταξης των ΡΟΜΑ με την συμμετοχή και της αρμόδιας Ευρωπαίας επιτρόπου.

 

Δεν μπορεί να επιμεριζόμαστε το κόστος καταστροφής της Περιφέρειας αφήνοντας τους ΡΟΜΑ να λεηλατούν τις αγροτικέ και τις μεταποιητικές επενδύσεις υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Η επένδυση φωτισμού μάλιστα της Ακροκορίνθου, ένα έργο κόστους 2,5 εκατομμυρίων Ευρώ που υλοποιήθηκε επί Υπουργίας μου στο Υπουργείο Πολιτισμού έχει ολοκληρωτικά λεηλατηθεί από του ΡΟΜΑ. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε παραπέρα  την ιστορία αυτή κατέληξε ο Πέτρος Τατούλης.
 
(τα ορθογραφικά, γραμματικά και εκφραστικά λάθη τα άφησα ως έχουν,.Κρίμα για το γραφείο Περιφερειάρχη να επιδεικνύει τόση βιασύνη και προχειρότητα)
 
Πιστεύω πως ο κ. Τατούλης δεν γνωρίζει  την ακριβή κατάσταση στο Κάστρο του Ακροκορίνθου.
Επισκέπτομαι το Κάστρο εδώ και χρόνια και περπατώ στα μονοπάτια περιμετρικά με προτίμηση τη βόρια πλευρά και μετά λόγου γνώσης δηλώνω ότι:
Μετά τις φωτιές του 2007 η ΒΔ πλευρά δεν υπέστη ζημίες και συνεπώς δεν καταστράφηκε ο φωτισμός του κάστρου.Οι όποιες διαδόσεις περί ολικής καταστροφής δεν είναι αληθείς.Οι όποιες διαδόσεις περί κλοπής των καλωδίων από τους Ρομά στη ΒΔ πλευρά δεν είναι αληθείς.Λάθος ενημέρωση από τους συμβούλους του έχει ο κ.Τατούλης
Και τούτο διότι ο φωτισμός λειτούργησε ελλιπώς και μετά τις φωτιές  και επίσης διότι  η πρόσβαση είναι δύσκολη για κλοπές και η μεταφορά των υλικών εξ' ίσου δυσχερής.
Τον Απρίλιο του 2012 περπάτησα τη ΒΔ πλευρά και διαπίστωσα ότι όλες οι καλωδιώσεις και τα προστατευτικά φρεάτια ήταν στη θέση τους.Απόδειξη οι φωτογραφίες  μου :



 
Το ίδιο συνέβη και τις επόμενες φορές που ανέβηκα στο Κάστρο φέτος μέχρι και το Νοέμβριο.
Την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου στις 1:30 το μεσημέρι ανέβηκα και πάλι από τη ΒΔ πλευρά με αφετηρία το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.
Πάρκαρα το αυτοκίνητο μου στον περίβολο της εκκλησίας όπου ήταν ήδη σταθμευμένα άλλα δύο αυτοκίνητα: ένα Ford Camper λευκό με κορινθιακές πινακίδες και ένα SEAT με αθηναϊκές.
Τα σκυλιά μου ξεχύθηκαν προς τα δυτικά και τα ακολούθησα απομακρυνόμενη από το μονοπάτι.
Μετά από 15' ανάβασης ακούω  2 από  σκυλιά μου  να γαυγίζουν και να έχουν βρεθεί ανατολικά στο μονοπάτι.'Ακουσα και είδα να τρέχουν δύο άνθρωποι και να μιλούν ελληνικά αλλά δεν μπορούσα να διακρίνω τα χαρακτηριστικά τους.
Σε λίγο έφτασα στο περιμετρικό μονοπάτι όπου είναι τοποθετημένο μέρος του φωτισμού του κάστρου και διαπίστωσα τα παρακάτω στο ίδιο ακριβώς σημείο που τραβήχτρηκαν οι φωτογραφίες του Απριλίου:
 
 
Δημιούργησα μερικά βίντεο και τράβηξα πολλές φωτογραφίες
ΒΙΝΤΕΟ 1
 
 
 
 
                                                    Εξαγωγή καλωδίων και καταστροφή των πινάκων
                                                    Οι επενδύσεις των σωλήνων
                                                    Φθορά και καταστροφή των προβολέων

            Η τροχαλία που χρησιμοποιείται για την έλκυση των υπογειοποιημένων καλωδίων φωτισμού
                                                   Αφαίρεση των προστατευτικών πλαισίων



                                                 Σχισμένοι  καλώδιοσωλήνες ερριμμένοι ατάκτως παντού
                                                   Οι επενδύσεις των καλωδίων ερριμμένες
                                                   Κοπή των  καλωδίων
                                                    Πλαίσιο που πετάχτηκε μακριά
                                                    Νέο όρυγμα
 
 
                                                    Αυτό το φρεάτιο γλύτωσε προς το παρόν
 
ΒΙΝΤΕΟ 2
 ΒΙΝΤΕΟ 3
 
Ενημέρωσα αμέσως τον  Αντιπεριφερειάρχη κ.Δέδε περιγράφοντας την κατάσταση.
Συμφωνήσαμε να αποσύρω  από το μονοπάτι την τροχαλία που χρησιμοποιούν οι δράστες και την αξίνα που βρήκα σε ένα σκάμμα.
Ειδοποίησα την αστυνομία και ζήτησα να έρθουν να με βρουν επί τόπου.
Η Αστ. Διέυθυνση έστειλε την ομάδα Δίας που όμως δεν ανέβηκε στο τόπο του βανδαλισμού.
Υποψιάστηκα ότι οι δύο κύριοι που έφυγαν τρέχοντας θα περίμεναν να φύγω για να συνεχίσουν ή θα με περίμεναν κάπου κρυμμένοι.
Φοτρώθηκα τα 25 κιλά της τροχαλίας με τις αλυσίδες και την αξίνα και άρχισα να κατηφορίζω.
Πάνω στο λασπωμένο μονοπάτι ήταν εμφανή τα  φρέσκα βιαστικά πατήματα των δραστών.
Σε ένα μικρό ελαιώνα συνάντησα μια κυρία από την Αρχαία Κόρινθο με το γιό της που μάζευαν ελιές.Την ρώτησα αν είχε δει κάποιον και μου είπε πως 2-3 Έλληνες ανεβαίνουν καθημερινά με το ίδιο  κορινθιακό Ford Camper  εδώ και 15 μέρες.Μου είπε πως τους έχει μιλήσει.Μου είπε επίσης ότι είχε ήδη καλέσει την αστυνομία τις προηγούμενες μέρες αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση.Της περιέγραψα τι είχα δει και μου πρότεινε να ξανακαλέσουμε την αστυνομία γιατί ίσως οι δράστες να ήταν κάπου κρυμμένοι αφού το αυτροκίνητό τους ήταν ακόμα στον περίβολο του ναϊσκου.
Πράγματι κατεβήκαμε και οι τρεις με προσοχή περιμένοντας την αστυνομική παρουσία.'Ηρθε ένας κύριος της ασφαλείας και μας έκανε ερωτήσεις.Το αυτοκίνητο των δραστών είχε μείνει εκεί.Θέλησα να του παραδώσω τα εργαλεία των δραστών αλλά μου είπε πως δεν του ήταν χρήσιμα.
Και έτσι έχουν μείνει στο αυτοκίνητό μου οι τροχαλία και η αξίνα αναζητώντας τον ιδιοκτήτη τους.
Σκέφτομαι να τα παραδώσω στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
 
 
Ο ιδιοκτήτης του Ford Camper δεν είναι Ρομά, κύριε Τατούλη.
Δεν μένει σε καταυλισμό Ρομά αλλά σε κανονικό οικισμό του δήμου Κορινθίων.Γνωρίζω την ταυτότητά του όπως και η αστυνομία.
Περιμένω λοιπόν να ασκηθεί μήνυση κατ' αγνώστων κατόχων του συγκεκριμένου οχήματος, να γίνει έρευνα στην οικία τους, να αποκαλυφθούν οι συνεργοί τους.
Όπως καταλαβαίνετε πριν διαλύσετε τους καταυλισμούς των Ρομά  θα πρέπει να αναζητήσετε τους Έλληνες που βανδάλισαν τα στοιχεία φωτισμού του κάστρου των 2,5 εκατομυρίων ευρώ.
Αν διαλύσετε τους καταυλισμούς δεν σημαίνει ότι θα διαλύσετε τους Ρομά.Θα ήταν καλή μια γερή επανάληψη της Νομοθεσίας και Νομολογίας  για τους Ρομά εδώ.
Σε αυτή την κοινωνία με τα τόσα προβλήματα μην υπερτονίζετε το ρατσισμό σε Έλληνες πολίτες όπως οι Ρομά.
Η  ελληνική πολιτεία έχει περιθωριοποιήσει τους Ρομά παραβαίνοντας τη διεθνή και ευρωπαική νομοθεσία σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού βίου. Η επανένταξη είναι δύσκολη υπόθεση και δεν γίνεται εν μια νυκτί.Χρειάζεται κόπος και χρόνος.Και πολιτικές αποφάσεις.
Όμως θα ήθελα επίσης να σας θυμίσω ότι το κάστρο δεν προστατεύεται και δεν φυλάσσεται επαρκώς και ότι τα 2,5 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν ήταν πολλά για ένα αφύλακτο μνημείο.Πριν από κάθε έργο δεν θα έπρεπε να μεριμνάται και ο τρόπος υποστήριξης και προστασίας του;Και από την άλλη πλευρά πόσες φορές ελέγχεται η κατάσταση  των έργων;
 
Με αυτά τα ερωτήματα  σας καλώ να διερευνήσετε την υπόθεση.Είναι πιο εύκολο να κληθούν οι Έλληνες δράστες από το διαλυθούν οι καταυλισμοί των Ρομά για ένα αδίκημα που δεν διέπραξαν.Η συγκεκριμένη είναι καθαρή ελληνική δουλειά από ανθρώπους που γνωρίζουν την περιοχή.Η Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας έχει όλα τα στοιχεία και τον αριθμό του αυτοκινήτου που από την αρχή έδωσα.
 
Ευχαριστώ
 
 
 

 

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση

Βαγγέλης Κορμπάς, Τρίπολη
(ALZHEIMER MACHT FREI)